In perioada 11-13 mai 2022, se desfasoară workshop-ul cu tema “Organizarea, funcționarea și evoluția genomului la animale: tehnologii de analiză și aplicații în ameliorare, trasabilitatea produselor și medicina legală veterinară”, organizat deFacultatea de Stiinte ale Naturii si Stiinte Agricole din UOC, in colaborare cu Institutul de Stiintele Vietii “Regele Mihai I al României” al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca.
Workshopul este sustinut de D-l. CS I Dr. Ing. Valentin Adrian Bâlteanu, doctor in Genetica si Ameliorarea animalelor, Sef Laborator Genomica, Ameliorare, Biodiversitate si Eredopatologie Moleculara animala si este organizat de d-nele Sef lucrari dr. Andreea Anghel ;i sef lucrari dr. Anca Lepădatu.
In cadrul worksopului (miercuri, orele 9.00-15.00, sala P23) a avut loc prelegerea cu temă Organizarea genomului, structura genelor si reglajul genetic la eucariote, cu aplicatii ale markerilor genetici în:
- ameliorarea caracterelor morfo-productive ale speciilor de interes economic;
- evaluarea biodiversității populațiilor / raselor de animale;
- identificarea mutațiilor care stau la baza unor boli ereditare la animale;
- stabilirea autenticităţii (identificarea speciei de proveniență) în unele produse alimentare (carne, lapte etc);
- identificare speciei de proveniență în eșantioane biologice cu aplicații în medicina legală veterinară;
- aspecte privind tehnologia de clonare a animalelor.
In zilele de joi si vineri 12 si 13 mai, intre orele orele 9.00-15.00, in cadrul Laboratorului de Microbiologie (sala E 149) au loc aplicatii practice care vizeazăun experiment complet de determinare a genotipului prin extractie de ADN, PCR si electroforeza, utilizand ca marker cazeina alfa s1 de la caprine, aratand efectul unor mutatii asupra coagularii laptelui de capră si asupra randamentului de obtinere a brazeturilor. Experimentul va viza si identificare speciei de provenienta in probe necunoscute.
Evenimentul se adresează studenților și tuturor celor interesați