Proiectul AGREEN

 

COMUNICAT DE PRESA - Eveniment dedicat Conferinței finale de diseminare a proiectului „Alianța Transfrontalieră pentru o agricultură verde și inteligentă din punct de vedere climatic în Bazinul Mării Negre”/AGREEN 

INVITATIE CONFERINTA 13 APRILIE 2022

 

Proiectul AGREEN (Alianța transfrontalieră pentru Agricultură inteligentă și verde adaptată la climă - (AIC) în bazinul Mării Negre, acordul de subvenționare nr. BSB 1135, cofinanțat de UE în cadrul Programului Operațional Bazinul Mării Negre (BMN) 2014-2020

Durata: Proiectul a început pe 1 iunie 2020 și se va încheia pe 30 noiembrie 2022.

Scop: Acest proiect urmărește să creeze capacități pentru a crea o rețea transnațională de transfer de informație, cunoaștere și care să sprijine dezvoltarea agriculturii smart în BMN, toate acestea din perspectiva creșterii oportunităților de schimb, economice și performanței sociale.

Consorțiul: Proiectul adună laolaltă experința antreprenorială, de cercetare și educațională din instituții de învățământ superior, centre ce cercetare și centre de asistență a afacerilor.

Țările riverane Mării Negre care vor contribui la acest proiect sunt: Bulgaria, România, Armenia, Georgia, Turcia, Grecia.

Din echipa Universității Ovidius fac parte:

Conf. Dr. ing. Panaitescu Liliana, Facultatea de Științe ale naturii și științe agricole

Conf. Dr. ing. Moise Irina, Facultatea de Științe ale naturii și științe agricole

Conf. Dr. ing. Zoia Prefac, Facultatea de Științe ale naturii și științe agricole

Ing. Măgârdicean Romeo, expert consultant

Prof. dr. ing. Valentina Pomazan, Facultatea de Inginerie mecanica industrială si maritimă,

Irina Lucaci, expert IT si branding

Iorgu Anca – expert financiar

Rezultatele proiectului vor cuprinde:

  • Crearea unei comunități de practică și a unei alianțe de organizații pentru a crea un brand regional de agricultură smart, direcționată către schimbările climatice, pentru a crea un canal de comunicare și structuri educaționale eficiente.

  • Crearea unei hărți ale centrelor logistice in BMN pentru desfacerea produselor AIC

  • Dezvoltarea unor modele de culturi, adaptate la mediu și conditii social economice ale BMN

  • Un stagiu educațional privind antreprenoriatul ACI

  • Organizarea a 3 conferințe țintind afacerile si antreprenoriatul ACI

Proiectul se adresează fermierilor, mai ales tinerilor fermieri, profesioniștilor si antreprenorilor în agricultură, organizații neguvernamentale, centre de educație și cercetare, factorii decidenți la nivel local, regional și chiar național.

Universitatea Ovidius din Constanța invită pe cei interesați să contribuie la colectarea de date, care să ajute Consorțiul să înțeleagă nivelul de interes, disponibilitatea, factorii stimulanți pentru decizii de investiții și angrenare în ACI, la nivelul celor care fac parte din publicul țintă.

Proiectul AGREEN a implementat primul pachet de acțiuni, creând o propunere de acțiune pentru implementarea unui Brand Regional care să se adreseze publicului larg, interesat de produse obținute cu agricultură smart, în condiții de protejare a mediului și consumatorilor.
De asemeni, a fost creat un proiect de fezabilitate a implementării la scară largă, într-o acțiune transfrontalieră coerentă, a agriculturii smart, specific pentru zona vecinătății cu Marea Neagră, atât pentru fiecare țară participantă, cât și la nivel unitar.
Aceste rezultate și altele le puteți urmări și pe canalul youtube
https://www.youtube.com/channel/UC6vih9VZfziiXnhSQkM4h2w 

Echipa Universității Ovidius vă stă la dispoziție pentru informații suplimentare și a primi opiniile și expresia interesului pentru una dintre activitătile sau rezultatele proiectului la

Adresa:

Panaitescu Liliana, Universitatea Ovidius din Constanța,

Bd. Mamaia 124, 900527

Constanța

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.