Începerea programului de tip învățământ dual la FSNSA, specializarea Agricultură

Învățământul superior dual în Agricultură începând din anul universitar 2024 – 2025 !

 

          Din această toamnă, la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole va funcționa un program de învățământ dual cu specializarea Agricultură.

          Învățământul superior dual este organizat la solicitarea operatorilor economici sau a structurilor asociative relevante și interesate. La organizarea învățământului superior dual contribuie şi autorităţi ale administraţiei publice locale, structuri asociative, respectiv camere de comerţ și industrie, asociaţii patronale de ramură, precum şi alţi parteneri la nivel naţional sau internaţional, pe scurt Operatori Economici.

Curriculumul pentru învăţământul superior dual conţine activităţi de învăţare, de predare, de învăţare prin muncă, aplicative, de cercetare, precum şi de evaluare. Operatorii economici sunt implicați în dezvoltarea planului de învățământ și participă la activitatea de evaluare pentru activitățile de învățare prin muncă. 

          Personalul didactic este format din personal didactic de predare/cercetare şi personal didactic/de cercetare auxiliar ca și în cazul formei clasice de învățământ (cu frecvență).

          În învăţământul superior dual, fiecare student va încheia cu instituţia de învăţământ superior şi cu operatorul economic un singur contract individual de studii şi pregătire practică prin care se stabilesc drepturile şi obligaţiile părţilor. Acesta va include și responsabilităţile tutorilor şi ale cadrelor didactice coordonatoare. Acestea monitorizează respectarea prevederilor contractului individual de studii şi pregătire practică.

          În ceea ce privește condițiile cu privire la resursele de învățare, spațiile de învățământ, dotări, echipamente, materiale consumabile acestea sunt stabilite prin standardele specifice aferente domeniilor de studii universitare, diferențiate pe cicluri de studii. Aceste condiții sunt îndeplinite cumulat de către instituția de învățământ superior și operatorii economici, iar resursele sunt distribuite în conformitate cu activitățile care sunt organizate de fiecare dintre părți.

          Studenții beneficiază în mod gratuit de asigurarea securității și sănătății în muncă, de examinări de medicină a muncii şi analize medicale obligatorii, precum și de echipamente de lucru şi de protecţie. De asemenea, beneficiază de asigurare de răspundere civilă în cazul unor eventuale accidente, daune sau vătămări corporale generate în timpul învățării prin muncă la operatorul economic.

          După absolvirea studiilor, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole,  eliberează o adeverinţă care atestă perioada în care studentul a desfăşurat activităţi de învăţare prin muncă. Activitățile de învățare prin muncă sunt evidențiate în suplimentul la diplomă. De asemenea, absolvenților li se oferă posibilitatea de a fi angajați de către operatorul economic, în baza unor criterii stabilite de către acesta.

 

https://www.univ-ovidius.ro/stiri/3831-comunicat-de-presa-oferta-educationala-pentru-invatamantul-in-sistem-dual-in-cadrul-proiectului-cresc-prezentata-la-universitatea-ovidius-din-constanta